#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

7. cikk – A büntetőügyek irataihoz való hozzáférés Magyarországon (2015-2017)

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottságnak kiemelt célja annak előmozdítása, hogy a terheltek (különösen az előzetes letartóztatottak) és védőik megfelelő hozzáféréssel rendelkezzenek a büntetőeljárások anyagához. Több olyan ügyben képviseltünk például előzetes letartóztatott kérelmezőket az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amelyben a strasbourgi bíróság végül megállapította, hogy a védelem nem megfelelő hozzáférése az ügy irataihoz sértette a fegyveregyenlőség elvét, és így az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU irányelv implementációja és a Be. módosítása 2014-2015-ben jelentős lépést jelentett az ügy anyagaihoz való hozzáférés biztosítása terén Magyarországon. A Magyar Helsinki Bizottság 2015-ben elindított, „7. cikk – A büntetőügyek irataihoz való hozzáférés Magyarországon” című projektjének célja az irányelv az ügy anyagaiba való betekintés jogát biztosító 7. cikke gyakorlati implementációjának vizsgálata Magyarországon iratkutatás, valamint bírákkal, ügyészekkel és ügyvédekkel készített interjúk segítségével. Emellett a projekt célkitűzése, hogy Európa-szerte hozzájáruljon az irányelv 7. cikkének megfelelő implementációjához egy olyan módszer kidolgozásával és tesztelésével, amellyel értékelhető, hogy a gyakorlatban hogyan érvényesül-e a terheltek (és védőik) joga az ügy anyagaihoz való hozzáféréshez.

A kutatás eredményeit és javaslatainkat 2017 júniusában egy szakmai konferencia keretében vitattuk meg az érintett szervezetekkel és szakemberekkel. A konferencián is elhangzottakra figyelemmel véglegesített kutatási jelentés itt érhető el magyar és angol nyelven:

 

A kutatás keretében készült további anyagok itt tölthetőek le:

  • a 2012/13/EU irányelv 7. cikkének átültetését Belgiumban, Angliában és Walesben, Németországban és Romániában vizsgáló országjelentések (magyar és angol nyelven)
  • a kutatáshoz kapcsolódó metodológiai kézikönyv (angol nyelven)
  • és a kutatás eredményeinek rövid összefoglalója francia, lengyel, német, olasz és spanyol nyelven

 

 

 

EU-logoAz Európai Unió támogatásával

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság