Adó 1% felajánlás

Adó 1% az emberi jogok védelmére!

 

Ne feledkezz meg adó 1%-odról!  Erről május 20-ig legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni. A kedvezményezettnek szánt rovatba ezt a számot írd:

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Miért a Helsinki Bizottság munkáját támogasd az 1%-oddal?

 

Azért, mert mi a koronavírus-járvány idején is 100%-ot nyújtunk a civil jogvédelemben:

  • A közelmúltban elnyertük az EU civil szolidaritási díját, amiért fellépünk az ellen, hogy a kormány pusztán ürügyként használja a veszélyhelyzetet a jogállam leépítéséhez és szabadságjogok korlátozásához. Öt év alatt ez már a 9. jelentős nemzetközi elismerése a jogvédő munkánknak.
  • Emberi Jogi Tanácsadó Irodánk 985 embernek nyújtott ingyenes jogi segítséget tavaly, többek között fogvatartással, rendőri intézkedéssel, hatósági bántalmazással kapcsolatos jogsértések esetében.
  • Menekültügyi Programunk 799 embernek nyújtott jogi segítséget ez idő alatt, közülük 222-en gyermekek, többségük a világ leginkább konfliktus- és terror-sújtotta országából kényszerült menekülni.
  • Ingyenes jogi segítséget adtunk orvosoknak, valamint a drasztikus kórházkiürítések áldozatainak.
  • Tavaly egész Európában egyedülálló módon négy ügyben is nyertünk az Európai Unió Bíróságán. Az egyik ilyen ítélet nyomán a kormány arra kényszerült, hogy bezárja a menekültekkel szembeni embertelenség szimbólumává vált tranzitzónákat.
  • Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyetlen májusi nap alatt három olyan ítéletet hirdetett ki, amelyik a Magyar Helsinki Bizottsághoz kötődik. Mindhárom pert megnyertük. Az egyik a gyülekezési szabadságról, a másik a rendőri erőszak kivizsgálásáról, a harmadik a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról szólt.
  • Többnyelvű, közérthető tájékoztatókat készítettünk a gyakran változó jogszabályokról.
  • Európában elsőként online képzést fejlesztettünk a közérthető fogalmazásról a büntetőeljárásban dolgozó szakembereknek, mert mindenkinek könnyebb lenne a dolga, ha a terhelt és a tanú is értené, mihez van joga és mi a kötelessége.
  • Csak 2020-ban több mint 900 alkalommal szólaltunk meg a hazai és nemzetközi sajtóban. A nyilvánossághoz eljuttatott üzeneteink arról tanúskodnak, hogy együtt lélegzünk a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok híveivel. 
1% tőled, 100% tőlünk!

Rendelkezés az 1%-ról papíralapon

Ha nincs ügyfélkapud, akár postai úton, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain a 20EGYSZA elnevezésű űrlapon is tudsz rendelkezni. A kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42

Ha munkáltatód készíti a nyilatkozatodat, de nem szeretnéd, hogy megtudják, kinek adományoztál, a nyilatkozatot utólag is elküldheted a NAV címére.

Magyar Helsinki Bizottság