1% Add adód 1%-át az emberi jogok védelmére! Május 20-ig legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni róla. ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Jogállam? Hát jó kérdés…volt!

Nemrég startolt nagyköveti kampányunk! A változatos műfajú tartalmak a jogállamisággal, rendőri eljárásokkal, a fogvatartottak és a menekültek jogaival foglalkoznak.

A most futó, kiemelten fiatalokat megszólító helsinkis megmozdulás célja, hogy az emberi jogok területén minél több huszonéves eljusson a „bárcsak érteném” ismerős érzésétől  a „már értem” felszabadult felismeréséig.

 

A te jogod a mi hivatásunk.

 

A kampány elsődleges felülete az Instagram. Jó ötlet most bekövetni a magyar_helsinki_bizottsag csatornáját!

Jogállamiság

Azért dolgozunk, hogy átlátható és világos szabályok vonatkozzanak ránk és az állami szervekre is. Hogy senki ne állhasson a törvény felett, de ne is legyen hátrányosan megkülönböztetve, hanem a tetteinknek kiszámítható következményei, a hatalomnak pedig világos korlátjai legyenek.


Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

1. Dolgozunk a közérthető igazságszolgáltatásért, mert mindenkinek könnyebb lenne a dolga, ha a terhelt és a tanú is értené, mihez van joga és mi a kötelessége.

 

“De kérem, értse meg!” Magunktól nehéz megérteni, ezért is dolgozunk a közérthető kommunikációért az igazságszolgáltatásban. Ha valaha is belekóstoltatok a hivatalos ügyintézés világába, már jól ismeritek, milyen ebben az útvesztőben bolyongani, mikor a szabadságotok a tét. Erről forgatott videót nektek a Nemakarokbeleszólni csapata.

 

Te érted, mit írsz alá? Teszteld magad egy kvízzel!

 2. Szakértő jogászainkkal egy átláthatóbb és igazságosabb jogrendszerért küzdünk.

 

Nagykövet csapatunk csupa tehetséges formából áll. Itt van például Labrosse Dani, vizualista, aki a @labrossesstuff oldalon keresztül támogatja a #bárcsakérteném kampányt! Dani rajzai és illusztrációi üdítően furák és szeretnivalóan szürrealisták. Kicsit olyan, mint a magyar jogrendszer jelenleg. Te is így látod?3. Tájékoztatunk az alapvető jogaidról, és jogi segítséget nyújtunk, amikor ezek érvényesítése miatt hátrány ér. Fellépünk az ellen, hogy a kormány pusztán ürügyként használja a hatalmát a szabadságjogok korlátozásához.

 

“Lennék őszinte de nem megy
Nem megy
Nem megy
M1”

Babaitisz Jorgosz aka Lil Frakk az ingatlanban! Jorgi közelről nézte végig, és a saját bőrén érezte azt, amikor a hatalom rugalmasan kezeli a szabályokat. Beszélgettünk vele arról, milyen érzés volt SZFE-snek lenni az épületfoglalás és a tüntetések alatt, milyen érzés kiállni magadért és arról, hogy mit jelent az, hogy NAGY JOG. Fazekas Tamás ügyvédünket is közelebbről megismerhetitek, aki sok hasznos infót csepegtetett a civil szerveződések, a szólásszabadság és a gyülekezési jog témáiban.4. Egy jogállamban mindenki VIP (Very Important Person).

 

Ezt tanultuk Virágtól, és sokan alkalmaztuk – legalábbis mint face filtert az Instagramon. Reméljük, eljön az idő, amikor az állami intézmények is hasonlóképpen gondolkodnak rólunk, és fair módon működnek együtt velünk.


Rendőri intézkedés és a tisztességes eljárás

#bárcsakérteném


Ha megállít a rendőr, nem kell egyből megijedni

Feltehetsz egy fánkos face filtert, hogy jobb benyomást kelts, és hogy tudatosítsd:

Téged nem lehet keresztbe lenyelni!

Használd Virág filterét, és tagelj bennünket!Valami még nem kerek?

A jogszerű rendőri intézkedésnek van néhány egyszerű szabálya. Az igazoltatásról szóló kisokosunkból már megismerhetted ezeket.

 

Ha többet szeretnél megtudni arról, mit tehet a rendőr, és mit tehetsz te, akkor hallgasd meg a Vénusz Projekt IGTV adását Bieber Ivóna ügyvédünkkel!

Ha pedig szeretnéd próbára tenni frissen szerzett tudásodat, akkor tesztelheted is a kvízünkkel.

 

 

 Ok nélkül? Nem OK!

Te mit tennél, ha belefutnál egy igazoltatásba, ahol a rendőrök semmibe veszik a jogaid? Ugye nem hagynád annyiban a dolgot? Mi ilyen esetekben ingyenes jogi segítséget nyújtunk!

 

Hallgasd meg ügyfelünk tanulságos történetét, akit az Emberi Jogok Európai Bíróságán képviseltünk, miután bilincsbe verték a semmiért.

A te jogod a mi hivatásunk. • 
  

  Keresd Klement Csaba gifjeit a #bárcsakérteném kulcsszóval

  és helyezd el őket

  a saját insta storydban!


Mi következik most?

A következő hetekben a menekültekről tudhatsz meg többet


Májusban sorra kerülnek még a fogvatartottak és a menekültek jogai is.

 

Labrosse Dani és Klement Csaba vizuáljai mellett ott lesznek majd Papp Virág tetoválásai, flessei, valamint a Vénusz Projekt podcastjai és élő IGTV adásai is.

Kapcsolódj be, tedd fel a kérdéseidet, oszd meg a gondolataidat  velünk, hogy minél színesebb alkotások szülessenek, és minél többet értsünk az emberi jogok működéséből!

#bárcsakérteném #márértem


Kreatív nagyköveteink


 • Very Important Person

   

  Papp Virág egy grafikus/tetováló művész, aki már most sokat tett érte, hogy különlegesnek érezzük magunkat. Próbáld ki az általa tervezett face filtert!

 • Üdítően fura, szeretnivalóan szürrealista
  
  

  Nagykövet csapatunk csupa tehetséges formából áll. Itt van például Labrosse Dani.

  Dani szuperereje a spontaneitás: ‘What should I draw?’ felhívásaira reagálva, te is kérhetsz tőle rajzot!

 • NAGY JOG!
  
  

  Babaitisz Jorgosz aka Lil Frakk  közelről nézte végig, és a saját bőrén érezte azt, amikor a hatalom rugalmasan kezeli a szabályokat.

 • "három anya, 
  akik felrobbantották az Instagramot"
  
  

  A Nemakarokbeleszólni hármasa rögtön szinte lehetetlent vállalt: a közérthető igazságszolgáltatásért szálltak harcba. És győztek!

 • A cuki dinós srác
  
  

  Kelement Csaba munkáit könnyű felismerni: amikor meglátod valamelyiket egyből arra gondolsz, hogy ennél elképzelni sem lehetne kedvesebbet.
  Az általa készített új stickerjeinkért rajong a helsinki-stáb!

 • Izgalmas nők

   

  A Vénusz Projekt a podcastjeiben és IGTV Live bejelentkezéseiben csak nőket szólaltat meg, akiket ezekben a hetekben a Helsinki Bizottság delegál. Az adásokból tőlünk a fogvatartottak és a menekültek jogairól tudhatsz meg érdekességeket.


Magyar Helsinki Bizottság